Ved interesse i referater fra bestyrelse, kan disse udleveres til medlemmer. Er der interesse i dette, så kontakt bestyrelsen på ddaf.roskilde@gmail.com
Fundats.
For et af “Den danske Arbejderforening for Roskilde og Sct. Jørgensbjerg” i henhold til generalforsamlings beslutninger af 24. februar 1900 og 15. marts 1901 overensstemmende med foreningens love om anvendelse af foreningens midler, stiftet legat.
Legatets navn er “Den danske Arbejderforening for Roskilde og Sct. Jørgensbjergs legat for trængende medlemmer i foreningen”.
Legatet består f. T af et beløb stort 1000 kr. et tusinde kroner, der indestår i Sparekassen for Roskilde By og Omegn på konto C nr. 18985.
Legatkapitalen forventes forøget, efterhånden som foreningens Reservefond vokser og foreningens bestyrelse formener, at det uden risiko for foreningens soliditet kan afgive af sine midler til legatets forøgelse.
I tilfælde af foreningens opløsning tilfalder dens Grundfond, som ifølge foreningens love indtil da ikke kan angribes, og som f. T udgør 4.600 kr, legatet, således som også foreningens love byde, og det samme er tilfældet med de under Grundfonden hørende arbejderboliger med tilhørende grund i Allehelgensgade i Roskilde, samt med det ved opløsningen værende Reservefond.
Legatkapitalen, således som denne til ethvert tid er, må ingensinde formindskes og skal stedse søges frugtbargjort enten i Roskilde Sparekasse eller i solide værdipapirer eller ved anbringelse mod sikkerhed i fast ejendom, alt således som legatbestyrelsen finder passende, dog at der ingensinde ved anbringelse i værdipapirer eller fast ejendom må gås uden for den sikkerhed, der fordres for anbringelse af umyndiges midler.
Legatets aktiver opbevares under ansvar af formanden for legatets bestyrelse og en eventuel beholdning af værdipapirer henlægges i depot i Roskilde Sparekasse.
Legatets bestyrelse skal bestå af 3 medlemmer, nemlig formanden eller et bestyrelsesmedlem for “Den danske Arbejderforening for Roskilde og Sct. Jørgensbjerg” som legatbestyrelsens formand og regnskabsfører, en af byens læger og et medlem af direktionen for Sparekassen for Roskilde By og Omegn. De to sidste vælges af arbejderforeningens formand efter samråd med foreningens bestyrelse. Kan en læge eller et medlem af nævnte sparekasses direktion ikke formås til at tiltræde bestyrelsen, suppleres legatbestyrelsen blandt foreningens bestyrelsesmedlemmer, indtil det lykkes formanden at supplere sig som nævnt.
Når foreningen måtte blive opløst, vedbliver den daværende bestyrelse for legatet at fungere, stadig med den opløste forenings formand for legatbestyrelsen og med ret til at supplere legatbestyrelsen, når et af de andre to medlemmer ikke længere kan eller vil fungere.
Når den opløste forenings formand afgår ved døden eller af anden grund ikke længere kan eller ønsker at fungere i bestyrelsen, vælge de to andre en anden hæderlig og pålidelig mand, der nøje er kendt med arbejdsklassens tarv, og som er hjemmehørende eller bosiddende i Roskilde Købstad eller på Sct. Jørgensbjerg og bestyrelsen vil på denne måde stadig kunne supplere sig selv.
Måtte det tilfælde indtræffe, at bestyrelsen ikke kan supplere sig selv, skal en ny bestyrelse bestående af tre hæderlige og pålidelige i Roskilde Købstad eller på Sct. Jørgensbjerg hjemmehørende og bosiddende mænd, der nøje er kendte med arbejdsklassens tarv, vælges af Byrådet i Roskilde, og denne således valgte bestyrelse kan herefter igen supplere sig selv, som foran bestemt.
Ved bestyrelsens sammensætning, efter at arbejderforeningen er opløst, og efter at arbejderforeningens formand er udtrådt af bestyrelsen, bliver det dog altid at iagttage, at de to bestyrelsesmedlemmer er bosiddende i Roskilde og det ene på Sct. Jørgensbjerg.
Når arbejderforeningens formand er udtrådt af bestyrelsen, vælger denne selv sin formand og en regnskabsfører blandt sine medlemmer.
Legatbestyrelsen træffer sine beslutningen ved simpel stemmeflerhed. Kan der ikke opnås en flerhed af stemmer, gør formandens stemme udslaget.
Efter arbejderforeningens ophør kan der tillægges regnskabsføreren et efter bestyrelsens skøn passende billigt honorar for hans ulejlighed, medens bestyrelsen i øvrigt fungerer uden vederlag.
Legatet kan først udvide sin virksomhed, når legatkapitalen ved tillæg af oplagte renter og ved mulige andre tilskud har nået en størrelse af 1.500 kr., et tusinde femhundrede kr.
Indtil legatkapitalen har nået kr. 200.000, - kan der uddeles op til 10 portioner, hver med et årligt beløb, der maximalt må udgøre 1/10 af årets rentebeløb, opgjort efter de i punkt 7 anførte regler.
Efter at administrationsudgifterne, derunder trykning af blanketter, bekendtgørelser, Porto m.v. - er afholdte, uddeles i juleugen resten af legatkapitalens årlige rente i portioner på 25 kr. til værdige, trængende medlemmer af “Den danske Arbejderforening for Roskilde og Sct. Jørgensbjerg”, som er mindrebemidlede og som
Den, hvem legatet er tildelt, beholder det så længe, som han eller hun opfylder betingelserne for at nå legatet.
Når arbejderforeningen måtte blive opløst, skulle de personer, der var medlemmer ved opløsningen, være fortrinsberettigede til at nyde legatet, når de opfylder de øvrige stillede betingelser, men når der ikke findes kvalificerede kandidater blandt disse, kan legater tildeles enhver til arbejdsklassens hørende personer, såvel mand som kvinde, der opfylder de øvrige betingelser, og som er forsørgelsesberettigede i Roskilde og Sct. Jørgensbjerg.
Med hensyn til tildeling af plads i boligerne gælder derfor, at pågældende ikke er over 60 år, er mindrebemidlet, ædruelig og at han eller hun har været medlem af foreningen, og endelig de for udlejning af boligerne af bestyrelsen til enhver tid givne specielle regler.
Når arbejderforeningen er opløst, kan boligerne tildeles enhver arbejder, der opfylder de øvrige betingelser og som er forsørgelsesberettiget i Roskilde eller Sct. Jørgensbjerg.
Når der om tildeling af bolig er flere ansøgere, som efter bestyrelsens skøn er kvalificerede til at komme i betragtning, afgøres tildeling ved laveste medlemsnummer.
Bestemmelsen om, hvem af ansøgere en portion af legatet skal tildeles, tages af legatbestyrelsen og for boligernes vedkommende af bestyrelsen efter de foran fastsatte regler, uden at dens skøn kan kuldkastes eller underkendes ved retsforfølgning eller på anden måde.
Ved bekendtgørelse i Roskilde Avis indkaldes ansøgerne til med 8 dages varsel at angive begæring om at tildeles legatportioner eller lejlighed i boligerne inden udgangen af hvert års november måned, eller så snart en lejlighed er ledig.
Portioner, der ikke kunne uddeles på grund af mangel på kvalificerede ansøgere, tilfalder legatkapitalen, og det samme er tilfældet med overskydende renter.
Legatportionerne kunne, forinden de er udbetalte, ikke afhændes, transporteres eller pantsætter, ligesom de ikke kunne være genstand for arrest, eksekution eller nogen anden retsforfølgning, derunder indbefattet konkurs.
Inden udgangen af hvert års januar måned aflægger legatbestyrelsen regnskab, der revideres af de for arbejderforeningen valgte revisorer, så længe foreningen består, og derefter af to af Roskilde Byråd valgte revisorer.
Til brug for legatbestyrelsen anskaffes en protokol, hvori fundatsen og den derpå meddelte allerhøjeste konfirmation indføres, hvor hos legatbestyrelsen fremtidig i nævnte protokol vil have at indføre alt, hvad der vedrører legatets administration og regnskab m.v., og navnlig også ansøgernes navne, og deres navne, der får legater tildelt.
Bestyrelsen for Den danske Arbejderforening for Roskilde og Sct. Jørgensbjerg.